İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması hk.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nden TOBB’a iletilen yazıda  Bölgesel gelişme alanında referans çalışmalarından biri olacağı öngörülen İlçe Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) 2022 çalışması sunulmuştur.

Ülkemizin sosyo-ekonomik gelişiminin gözlemlenmesi, yaşam kalitesinin artırılıp tüm kesimlere erişimi sağlaması amaçlanan dengeli kalkınma hedefine ulaşılmasında yer alan önemli ölçütlerdendir. Bu kapsamda yürütülen faaliyetlerin etkisinin ölçülmesi amacıyla birçok analitik çalışma yapılmaktadır. Bunlardan biri olan Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) önde gelen çalışmalar arasında yer almaktadır.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan SEGE; politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmasıdır. Sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilerek gelişmişlik sıralaması hesaplanmaktadır.

İlçe SEGE-2022 çalışması bilimsel temellere dayalı ve objektif kriterler çerçevesinde hazırlanmıştır. Çalışmada kamu kurumları ve özel kesimin katkılarıyla geniş ve nitelikli bir veri seti elde edilerek sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen 8 boyutta 56 adet değişken 973 ilçe için kullanılmış olup analizle ilçelerin endeks skorları ve sıraları belirlenmiştir. Endeks skorlarındaki doğal kırınımlara göre ilçeler 6 gelişmişlik kademesinde gruplandırılmıştır.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından SEGE çalışmalarının bölge, il ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyelerindeki değişimlerin izlenmesi ve sonuçlarının kanıta dayalı politika tasarım süreçlerine mekânsal altlık teşkil etmesi bakımından önemli olduğu değerlendirilmektedir.

2022 SEGE için tıklayınız.

Bunları da Okuyabilirsiniz