Üyelerimizin Sorunları Balıkesir Milletvekillerine İletildi

Balıkesir Ticaret Odası organizasyonu Balıkesir İl/İlçe Oda ve Borsaları Meclis Üyeleri, Odamız Meslek Komitesi Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanlarımızın  ve TOBB Başkanı M. Rifat HİSARCIKLIOĞLU’nun teşrifleriyle video konferans yöntemiyle gerçekleşen Balıkesir İli Oda ve Borsaları İstişare Toplantısı ‘nda görüşülüp belirlenen COVİD-19 sürecinde üyelerimizin yaşadığı sorunlar, Yönetim Kurulu Başkanımız A. Tarkan DENİZER tarafından Balıkesir ilimizin tüm milletvekillerine bizzat iletilmiştir. Belirlenen sorunlar şu şekildedir:

– Mali Destekler
• Mücbir sebep kavramının genişletilmesi
• Peşin vergi uygulamasının 2020’de kaldırılması
• Kamudan alacakların ( nakden veya tahville ) ödenmesi
• Kira Desteği ( hem mülk sahibi hem de kiracı için )
• Normalleşmeyle birlikte biriken/ertelenen vergi-SGK ödemeleri için vadelendirme/yapılandırma tasarlanması
• Normalleşmeyle birlikte sektörlerin canlandırılması için ÖTV indirimleri başlatılması ( otomotiv, beyaz eşya, iklimlendirme, mobilya, vb. )
-Operasyonel Destekler
• Sanayide ve ticarette elektrik ve doğalgaz faturalarının ertelenmesi
• E-haciz işlemlerinin ertelenmesi
• THY kargo ücretlerinde indirim
• Limanlardaki ardiye ve demoraj ücretlerinin düşürülmesi
• Ticari araçlarda MTV’nin 2020’de kaldırılması
• Vizesi biten şoförlere gri pasaport verilmesi
• Serbest çalışan şoförlere ( kamyon, otobüs, servis, dolmuş, taksi ) doğrudan gelir desteği yapılması ( ya da ÖTV’siz akaryakıt )

– Covid-19 ‘un iş kazası kapsamında olmaması
– Tohum desteği
T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programında yer alan 21 il ile birlikte;bir tarımsal üretim şehri olan Balıkesir’in tohum desteği kapsamına alınması
– Üretici, tedarikçi ve parekende fahiş fiyat uygulaması için olağanüstü durumlarda geçerlidir ibaresinin yer alması