3573 SAYILI ZEYTİNCİLİK KANUNU DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR BASIN TOPLANTISI

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ile 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki kanunda yapılmak istenilen değişikliğe karşı zeytincilik sektörü bileşenleri 2 Haziran 2017 tarihinde basın toplantısı düzenledi. TARİŞ Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı A. Tarkan Denizer, Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon , Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Semerci, Ayvalık Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şensal, Edremit Ziraat Odası Başkanvekili Ali Yılmaz Diker ve Zeytin üreticisi Ali Kürşat katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan UZZK İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, 3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması hakkındaki kanunun değişimiyle ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir yasa değişiklik teklifi getirdiğini söyledi. Bu değişiklikle üreticinin değil üretimin desteklendiğini savunan Tan, siyaset üstü düşünerek karşılıklı diyalog ve görüş alışverişi ile bu sorunun çözülmesini istedi. Sanayinin gelişiminden rahatsız olmadıklarını vurgulayan Tan, “Bizim sıkıntımız yaklaşık 750 bin aileyi çoluğu çocuğu ile birlikte 1.5 – 2 milyonu, diğer etki alanıyla 10 milyon kişinin görüşü alınmadan yapılan değişikliğe anlam veremiyoruz. Zeytin Kanunu’ndaki bir önceki değişiklik hakkında Danıştay, 14.5 ay sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu sürede kanuna aykırı olarak birçok usulsüz ruhsat alındı. Bölgemizdeki bazı madenler 3 kilometre sınırındadır. Bu madenlerin etkisiyle bazı zeytin tutumlarında farklılıklar yaşamaya başladık. Verim kaybımız var” dedi.

QE3A0870QE3A0858